Bijdragen
SEC ondersteunt projecten van algemeen maatschappelijk belang met een culturele, ideële of sociale strekking. SEC ondersteunt mensen of instellingen als zij het verschil kan maken. SEC hecht aan goed onderbouwde aanvragen waarbij kwaliteit, innovatie en duurzaamheid leidend zijn bij het toekennen van aanvragen.
Projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage van SEC worden uitsluitend in overweging genomen indien kwaliteit, innovatie en duurzaamheid zichtbaar zijn in de aanvraag. Dit betekent dat het project structureel dient te leiden tot de ontwikkeling van een beroepspraktijk van een individu of tot continuïteit, versterking of innovatie bij een instelling. De visie en de motivatie van de aanvrager horen wat SEC betreft dan ook urgent en van een hoog kwaliteitsniveau te zijn.
Projecten die SEC bij voorkeur ondersteunt zijn:
1.
Aanvraag gericht op individuele ontwikkeling.
Met een financiële bijdrage van SEC kunnen mensen een carrière ontwikkelen of een volgende stap daarin maken. SEC weegt daarbij af of zij de bijdrage aan individuele aanvragers verstrekt – zoals beurzen, fellowship of opkikkers – of dat de bijdrage aan een instelling wordt gegeven. SEC zal in dit laatste geval steeds scherp kijken of de bijdrage van SEC ten volle wordt aangewend voor het doel waarvoor de bijdrage verstrekt wordt. Het kan hierbij ook gaan om (werk)beurzen of fellowships buiten de culturele sector, maar gezien de aard van het fonds heeft de culturele sector de voorkeur.
2.
Instellingen die gericht zijn op talentontwikkeling voor veel belovende jonge mensen binnen de culturele sector.
De talentontwikkeling is gericht op een professionele carrière of de toegang daartoe. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld concoursen of masterclasses. Cultuureducatie op lagere of middelbare scholen zullen hier in eerste instantie niet onder vallen.
3.
Innovatieve of onderscheidende projecten
De aanvraag van een instelling (of maker) betreft een innovatief en onderscheidend project dat niet of maar gedeeltelijk zonder de steun van SEC gerealiseerd kan worden.
Opleidingen
Stichting SEC biedt beurzen aan voor mensen die zonder financiële hulp geen opleiding zouden kunnen volgen. SEC neemt zelf contact op met studenten die steun nodig hebben om hun studie te bekostigen. Daarnaast werkt SEC samen met instellingen zoals kunstacademies, conservatoria, filmacademies en opleidingen voor journalistiek, die studenten op verzoek van SEC kunnen voordragen.
SEC nodigt studenten uit om een gemotiveerde aanvraag te doen en bepaalt na een gesprek met de student om al dan niet een beurs toe te kennen en stelt de hoogte en eventueel de wijze van (financiële) ondersteuning vast.
Fellowship
Behalve beurzen ondersteunt SEC ook fellowships. Een fellowship wordt meestal toegekend aan een instelling die met de bijdrage van SEC in staat wordt gesteld een fellowship programma uit te voeren.
Opkikkers
Midcareer makers krijgen de mogelijkheid om een specifiek project te realiseren dat als vliegwiel kan dienen voor hun carrière. Deze werkbeurs kan bijvoorbeeld ook makers de mogelijkheid geven zich een specialisme eigen te maken om hun carrière te versterken. Daarnaast kan een werkbeurs ook aangewend worden voor de aanschaf van materialen. In voorkomende gevallen ondersteunt SEC ook instellingen met dit soort initiatieven.
Bo Tarenskeen
Bo is in 2009 afgestudeerd aan de regieopleiding in Brussel en sindsdien werkzaam als toneelschrijver, acteur en regisseur.
Bezoek aan zijn voorstelling Wittgenstein-I was aanleiding om hem uit te nodigen een aanvraag in te dienen. Zijn werk is eigenzinnig en van hoog niveau. De kracht van de voorstelling is dat Bo het denken van een als moeilijk bekendstaande filosoof ontsluit middels de theatrale weg. Ook SEC is nu betoverd door Wittgenstein.
Bo zijn fascinatie voor Wittgenstein heeft geleid tot het voornemen om 11 voorstellingen over Wittgenstein te maken. Het plan voor de Wittgenstein II vond SEC veelbelovend en uitermate relevant en urgent in deze tijd. SEC heeft veel waardering hoe Bo zijn eigen pad uitstippelt, met weinig middelen origineel werk van hoog niveau maakt en daarbij geen inhoudelijke concessies doet aan de waan van de dagelijkse fondsendynamiek.
SEC heeft Bo een bijdrage gegeven voor Wittengenstein-II en een werkbeurs voor de volgende stappen in het Wittengenstein-project.
Astrid van Nimwegen
SEC heeft Astrid een beurs gegeven voor haar masterstudie aan de Filmacademie. Zij heeft met succes haar studie afgerond. Haar afstudeerfilm is in 27 filmhuizen getoond.
Het werk van Astrid richt zich op de relaties tussen menselijke en niet-menselijke acteurs. Haar afstudeerfilm A Few Mornings, an Evening (2024) is met veel liefde en tederheid gemaakt door Astrid, die in een zelf omgebouwde vrachtwagen woont en werkt. Haar film schetst met geduld en precisie de interacties tussen mens en dier op een kleine boerderij op het Tsjechische platteland. Terwijl de dagen verstrijken, legt de camera subtiele veranderingen en bescheiden momenten van verwondering vast.
Masterclass Festival Amsterdam
Bij het Masterclass Festival Amsterdam staat jaarlijks talentontwikkeling en het verhogen van interdisciplinariteit van een nieuwe generatie makers centraal. Grootmeesters geven masterclasses aan studenten en young professionals in de leeftijd van 18-30 jaar.
De programmering 2024 was zeer breed van opzet. Een kleine greep uit de kunstenaars die een masterclass op het festival zullen geven zijn: ballerina Igone de Jongh, acteur Gijs Scholten van Aschat, hiphoplegende Lloyd Marengo, trompettist Eric Vloeimans, theaterregisseur Johan Simons, spoken word-kunstenaar Seckou Ouologuem, violist Liza Ferschtman samen met Academie van Concertgebouworkest, rapper-producer Sor en muziektheaterregisseur Sjaron Minailo.
Stichting SEC is enthousiast over (het niveau van) de masterclasses en zien deze als een waardevolle aanvulling op de studie en het werk van young professionals. De masterclasses zijn open lessen. Als publiek kijk je voor één keer mee in een delicaat proces van de wording van een kunstwerk. De combinatie van jonge makers en een breed publiek geven een bijzonder samengesteld publiek.